Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY-KOTZOUR

11. 4. 2010 20:38
problém otrokářství je trochu passé

....spíše bych řekl, že Arfika se potácí v nefunkčnosti tamních politických systémů. Poté, co odešli poslední kolonizátoři, propadla se v totální chaos, násilí a chudobu.

Myslím, že americko-evropský model demokracie je pro ně nepoužitelný, aspoň zatím.

Takový JAR, byl prosperující zemí, kde se dělo rozhodně dost "nepatřičných věcí" z hlediska lidských práv. Po "osvobození" je situace ale horší, jak ekonomicky, tak sociálně. Země se zmítá v chudobě a násilí. Nemyslím, že hypotetický (sám v něj nevěřím ani teoreticky) návrat k otrokářství by něco zlepšil, to je zcela off-topic.

Nicméně, minimálně správa afrecké země nějakou evropskou zemí by nadějí byla.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

11. 4. 2010 20:40
Re: problém otrokářství je trochu passé

....to nelze ale provést násilím jako okupaci a dobrovolně s tím žádná země (rozuměj její zkorumpovaní představitelé s krví na rukou) souhlasit nebude.

Takže tam nevidím řešení. Možná kromě "čínského". Čína se rozhodla investovat v Africe a ignorovat sociálně politické otázky. Zkoro bych se vsadil, že jako neplánovaný "by-product" ovlivní pozitivně Africký vývoj lépe, než americko-evropské pomýlené humanitární akce, které stejně jen prohlubujíc korupci a posilují pozici tamních despotů.

0 0
možnosti
ZK

SID09

11. 4. 2010 17:57
Terezko

nechtěla byste studovat něco užitečnějšího, než politologii ? Je vidět, že v tomto oboru žádnou díru do světa neuděláte. Vaše názory jsou hodny žáčka 3 třídy obecné školy a vy jste přitom už velká holka a rozum pořád nikde !!!!!!. ;-(

0 0
možnosti
TK

Tereza K.

11. 4. 2010 20:22
Re: Terezko

Děkuji za názor, ale nechci. Pokud bych brala Vaši poznámku vážně, tak by několik významných politiků, ekonomů a afrikanistů bylo dnes bez práce. Všechny mé články a data vycházejí z různých výzkumů a studií. Jen píši o tom, o čem se nemluví. Jak je však vidět, tak se ani nechce, aby se o tom mluvilo.:)

0 0
možnosti
KPOM

Krutá pravda od medvědice

11. 4. 2010 17:42
nějaká divná úvaha

otrokářství zpomalilo rozvoj afriky?8-o dnes má afrika obyvatel velmi mnoho , a moc se nerozvíjí.

Naopak problémy působí potomci otroků v americe a to i přes velkou podporu vlád.

0 0
možnosti
TK

Tereza K.

11. 4. 2010 20:24
Re: nějaká divná úvaha

víte, jak dlouho teprve je Afrika nezávislá? Zároveň píši o tom, že vývoj byl zpomalen otrokářstvím, což se při počtu zabitých a odvezených Afričanů nedá zpochybnit.

0 0
možnosti
G

Gmur

31. 3. 2010 10:22
spravne , ze vam to lezi na

srdce. Ale byli to rovnez Arabove, kteri zotrocili cernochy. A to ve vetsim mnozstvi. Evropany to samozrejme neomlouva. DAlsi vec, ktera se zapomina, ze nektere cernosske kmeny, Ghana mozna Pobrezi slonoviny, napomahaly otroctvi a samy lidi z jinyhc kmenu surove prodavali bilym kolonizatorum.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

31. 3. 2010 9:47
zhruba milion Evropanu byl unesen piraty

ze severoafrickeho pobrezi a zotrocen. Casti pobrezi Italie a Spanelska byly ze strachu z piratu opusteny. Ostrovy ve Stredozemi byly kvuli nebezpeci opevneny. Tyhle praktiky skoncily az kdyz behem 19. stoleti  evropske mocnosti znicily a obsadily piratske statecky na pobrezi Stredozemniho more.

Pocty Slovanu zotrocenych Tatary a Turky jdou do milionu. Krymsky chanat podnikal najezdy az k Novgorodu a desitky tisic ulovenych behem kampane nebyla vyjimka. Anglicky termin slave (otrok)  vznikl ma puvod ve slove Slovan, prave kvuli tomuto.

Tok otroku smerem do Arabie byl vydatnejsi nez do Ameriky - po kratsi ceste mene lidi pomre, spotreba otroku je ve spatnych prirodnich podminkach vyssi, mistni nabozenstvi s otrokarstvim pocita jako s beznym stavem a arabsti otrokari meli zakladny po celem vychodnim pobrezi Afriky.

Ale hlavne ze si dnesni Evropane sypou popel na hlavu a nechaji si implantovat pocit viny za vsechno spatne co se kdy v historii prihodilo.

0 0
možnosti
C

cajovinky.cz

31. 3. 2010 10:12
Re: zhruba milion Evropanu byl unesen piraty

Nelze popřít fakt, že během raného novověku nebyli Evropané jedinými, kdo pořádal "lovecké" výpravy na otroky. Ovšem nelze souhlasit s tvrzením, že tok otroků do arabského světa byl větší- proti tomuhle tvrzení mluví hned několik argumetnů, z nichž jeden je ovšem vidět už při srovnání pohledu do ulic New Yorku a Damašku. Zatímco v USA byl příliv nového obyvatelstva tak velký, že dodnes tvoří potomci otroků značnou část populace, nezdá se, že by v arabské společnosti tvořili potomci slovanských otroků polovinu společnosti.

Takže pokus o to, rýpnout si do tolik neoblíbených Arabů byl sice dobrý, ale příště se pokuste jej vystavět tak, aby měl alespoň nějakou logiku ;-)

A ještě jeden souhlas na závěr- ano, máte pravdu, místní náboženství tehdy v arabském světě opravdu tolerovalo otrokářství, úplně stejně, jako jej tolerovalo místní náboženství v Evropě a v Americe. Předpokládám tedy, že jste chtěl naznačit, že je dobře, že nežijeme v ranném novověku. Ano i já jsem rád ;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

31. 3. 2010 9:03
takhle bych to neviděl

neboli, nikde není uváděné, že by otrokářské výpravy dobývaly velká africká města, ničily jejich infrastrukturu, průmysl, školství, sídla civilizace. jejich cílem byly malé vesničky s domorodci. Afrika už předtím byla na nízkém stupni vývoje, pojem ekonomicky činné obyvatelstvo neměl z heldiska rozvoje smysl. Což není z mé strany projevem rasismu, prostě rozvinuté a civilizované státy Afriky, jako byly (starověký) Egypt, Velké Zimbabwe a další už byly v době otrokářství dávnou minulostí. 

Slovy Andy Warhola, "každý má nárok na pět minut slávy". U civilizací se to počítá na staletí, ale jen málokdy navždy.  Pokud bych připodobnil osud české kotliny, samostatný rozvoj českého národa trval ca 400 let (od Bořivoje k Václavu III), pak přišli Lucemburkové, Habsburkové,  Němci, Rusové...

0 0
možnosti
VK

helou

11. 4. 2010 17:32
Re: takhle bych to neviděl

Část 1

Otrokářstvím "zmizely" desítky milionů lidí v době, kdy i populace jak v Africe, tak v Evropě byla oproti dnešku nepatrná. Otrokáři se sdružovali a organizovali  své výpravy na pobřeží a neměli proč zasahovat příliš do vnitrozemí (už třeba ze strachu z tropických nemocí). Snad není rozdíl mezi zotročováním venkovského a městského obyvatelstva. Rozprostření afrického obyvatelstva bylo i tehdy nerovnoměrné, tudíž pokud otrokáři "vymýtili" v některých oblastech střední generaci (např. ve Guinejském zálivu), způsobili tím pro nadcházející století nepřekonatelnou mezeru, dnešními slovy, chybělo ekonomicky činné obyvatelstvo. Navíc dopady nebyly a nejsou jen materiální či ekonomické. Jsou i psychologické. Při rozhovorech s Afričany (studenty ze západních univerzit) jsem si povšimla, že si  Afričané stále uvědomují ponížení, kterým od doby otrokářství až po získání nezávislosti prošly generace jejich předků.

0 0
možnosti
JD

pedr64

31. 3. 2010 8:57
já myslím

že zaostalost Afriky má původ ještě v období před kolonializmem. Člověk ve své současné podobě se rozšířil právě z Afriky, v dobách, kdy v Evropě žili lidé na úrovni doby kamenné, tak v Africe byly ozvinuté civilizace. Ale pak asi narazila Afrika na limity svého rozvoje dané příhodnými klimatickými podmínkami. Zatímco v Evropě musel člověk rozvíjet své technické a myšlenkové zázemí jenom proto, aby v zimě nezmrzl a měl co jíst, v Africe tento vývoj ustrnul. To, že Evropa kolonizovala Afriku a ne naopak je jen důsledek, ne příčina.

0 0
možnosti
ŠM

s(h)arka

31. 3. 2010 8:50
Unie a Konfederace

co takhle si srovnat,jak žijí dnes negři (nazval je tak i v Deklaraci  Abraham Lincoln), na Severu a jak na Jihu?  A jak se chovají....možná byste se Terezo divila... 

0 0
možnosti
TK

Tereza K.

31. 3. 2010 9:00
Re: Unie a Konfederace

Promiňte, teď nevím, o čem mluvíte - prosím o nějaký příklad. Mluvíte o Subsaharské Africe?

A zde je vysvětlení k tomu slovu negr - http://en.wikipedia.org/wiki/Negro

0 0
možnosti
ZH

běžný ovčan

31. 3. 2010 8:39
doporučuju

http://puschman.blog.idnes.cz/c/93406/Cernosi-Cikani-a-cim-jsme-se-na-nich-provinili.html

Terezko, jestli si to přečteš, tak pak se s tebou rád pobavím, co si o tom myslíš;-)

0 0
možnosti
TK

Tereza K.

31. 3. 2010 9:23
Re: doporučuju

Tak jsem si ho přečetla, jak sám autor článku píše, řekla bych že generalizace je velký problém tohoto článku. Dále nevím, jak má podložené tyto informace a zda v některé africké zemi byl. Dále se zde upouští od otázky sociálního vztahu. Řekla bych, že článek je velmi jednostranný

0 0
možnosti

Libri

31. 3. 2010 8:30
neobhajuju otrokářství v žádném případě,

ale jste si jistá, že by při větším počtu obyvatel byla úroveń hospodaření v africe vyšší? já si myslím, že by maximálně vzrostlo bohatsví vládců.

0 0
možnosti
TK

Tereza K.

31. 3. 2010 8:36
Re: neobhajuju otrokářství v žádném případě,

Neříkám, že to je jediný problém Afriky, jen upozorňuji na fakt, že když vyvezou z kontinentu většinu ekonomicky aktivního obyvatelstva, tak asi není moc velká šance, aby se Afrika vyvíjela jako ostatní kontinenty.

Samozřejmě další problém je třeba únik "lidského kapitálu", korupce a také samozřejmě je problém podporované korupce zeměmi mimo Afriku.

0 0
možnosti