Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

proctonejde

21. 6. 2011 0:20
OOOho Slecno

takze aby jste tu situaci celou a poradne pochopila musite se ponorit do knizek ktere zrejme v rodnem ceskem jazyce neseznete takze se prvne budete muset naucit poradne turecky a potom muzete konecne zacit studovat a studovat a snazit se pochopit proc.... nicmene jen vas chci upozornit na jedno specialni jmeno, u ktereho je potreba znat jednu velkou dulezitou vec.... Ocalan je vrah ditete.... takze prvni tu turectinu a potom studovat..... jo a pokud zije 20 milionu Kurdu v Turecku proc teda BDP stranu tedy v techto volbach nezavisle kandidaty volilo necelych 3 milionu?? Samozrejme upresnime to z 50 milionu volicu a z tech i kdyz volby byli "povinne" nevolilo 7 milionu....

0 0
možnosti

proctonejde

21. 6. 2011 0:29
Re: OOOho Slecno

jo a tech 20 milionu se pocita jako "cistokrevnich" kde maji otce i matku Kurda nebo se v nich pocita i ted jiz promichane rodiny, kdy matka/otec je Kurd a otec/matka je Turek(Turkyne) spis by tam melo byt ne Turek ale Cerkez, Abhaz, Lazi, Bulharsky Turek/Turkyne, Zaza, Asyran, Armen, Rum, Rek, Bosnak..... a spoustu dalsich mensin zijicich v Turecku ;-D:-P

0 0
možnosti

Saša

17. 6. 2011 8:12
Kurdistán by byl velký stát.

USA, NATO a EU udělaly velkou chybu, že nevyužily porážku Iráku a touhu Turecka po vstupu do EU k vytvoření Kurdistánu jako samostatného státu.

Ke spojeným územím Kurdů z Iráku a z Turecka by se v dnešní době dalo připojit i kurdské území v Syrii a ukončit tak tamní krvavé zmatky. No a Irán by měl rázem vážnější problém než je s ním nesousedící Israel.

A podotýkám ještě, že Kurdové jsou indoevropané jako my.

0 0
možnosti

vlasec

17. 6. 2011 1:53
To takoví Palestinci ...

Je zajímavé, že o Kurdech se skoro nemluví a to je jich mnohem víc než neustále omílaných Palestinců. Kdyby Turecko konalo genocidu Kurdů, bude kolem toho méně povyku než kolem menší razie v pásmu Gazy.

Země jako Turecko, Sýrie, Írán, kde Kurdové bydlí, vytýkají Izraeli špatné zacházení s Palestinci a sami s Kurdy zacházejí mnohdy ještě hůř. Snad jen v Íráku teď mají Kurdové poměrně dobré podmínky - přinejmenším mají svoji autonomní oblast.

Téma jsem jen trošku pročetl na Wikipedii a podobně, takže o situaci nemám moc přehled. Ať už by ale závažnost těchto dvou problémů ve srovnání dopadla jakkoli, jedno je jasné: Palestinci jsou v médiích mnohem častěji než Kurdové, Tibeťané a další národy.

0 0
možnosti

swampy1977

17. 6. 2011 8:47
Re: To takoví Palestinci ...

Kurdove nemusi zit v nejvetsim vezeni na svete zvanem Gaza a West Bank. 80% rodin je zavysla na food aid, 70% rodin zije za mene nez 3 dolary denne, nemocnice maji vypadky proudu 8 az 12 hodin denne, 32 000 nema pitnou vodu, umrtnost u novorozencu je 18.5%, pres 60% populace je bez prace.

0 0
možnosti

pm22

17. 6. 2011 1:34
Turci - Osmani

jsou trochu jini. Pokud je Turek sam mezi krestany, clvicek k pomilovani. Ale jinak je to muslim jako stehno. Turek vlastni v Nemcku restauraci. Manzelka porcuje maso. Nozem, kerym kraji veprove zacne krajet hovezi. Co na to Osman ? Zmlati ji tak, ze se musi zavolat policie. Zena  musi na ARO a Turek maze do basy.   Proc by se mazali s nejakyma Kurdama, kdyz Kurdove jsou jeste horsi nez Osmani ?  Sadam s nima mel take problemy. Dusil dost islamisty a to se jim nelibilo.

Jinak islam po svete roztahali Turci. nechali to divne uceni i v Bosne a Albanii. Z Bosny  muslimaci prelezli do Kosova, coz bylo ci je az svate misto Srbu, kde vlastne na tomto smeru  za cemu velkych ztrat  zatavili to tazeni Osmanu .smer Evropa. A nechali tam Srbove ty trosky z tylu osmanske armady. No a oni se premnozili a ma Evropa problem navzdy.

0 0
možnosti

papazian

16. 6. 2011 20:40
Kurdové ale nejsou jen v Turecko, poněkud jste problematiku

zužila.

0 0
možnosti

terezakva

16. 6. 2011 21:11
Re: Kurdové ale nejsou jen v Turecko, poněkud jste problematiku

Já zde ale píši o Kurdech v Turecku. S Kurdy v Iráku, Iránu či Sýrii nemám osobní zkušenost, takže jejich situaci zde více nerozebírám. Pokud ale máte nějakou vlastní zkušenost, tak ráda o ní uslyším.

0 0
možnosti

Zálohovaný obal 10

16. 6. 2011 19:05
Neziskovky,

nevládky ;-)R^

0 0
možnosti